99: Barbarella: feministisch icoon of andermans stoeipoes


In deze aflevering praten de geeks met hun gasten Jaap Kooijman en Zahra Boufadiss over de sciencefictionfilm Barbarella (1968), naar de gelijknamige comicreeks. Doet het ertoe dat deze film geen plot heeft? Is Barbarella naïef of juist bevrijd? We praten over camp en cult, en uiteraard is er de discussie over de vraag of dit een feministische film is.

De terugblik: 

Zahra keek naar de documentaire Keep Sweet: Pray and Obey (Netflix) over de polygame sekte van Warren Jeffs. Een aanrader als je zoals zij geïnteresseerd bent in sektes.

Jaap zag A Very English Scandal (BBC) met Hugh Grant als de politicus Jeremy Thorpe die vanwege zijn seksualiteit onderwerp van schandaal wordt. Hij vond het een beetje slapstick-y. Gelukkig waren er maar drie afleveringen want de nieuwe dramaserie The Staircase (HBO Max) is veel te lang, zeker als je de oorspronkelijke documentaire al hebt gezien op Netflix. Ook zag hij Conversations with Friends (HBO Max), de adaptatie van het gelijknamige boek van Sally Rooney (bekend van Normal People). Het leidt tot een gesprek over ‘het boek was beter’.

Linda raadt de podcast In gelul kun je niet wonen (Podimo) aan, aan iedereen die een huis zoekt en aan de rest zodat ze weten hoe ellendig die zoektocht tegenwoordig is. Ze is als StarWars-fan razend enthousiast over Obiwan Kenobi, Ewan McGregor stelt haar niet teleur.

Thom heeft American Gods van Neil Gaiman gelezen, een 700-pagina portret van de Amerikaanse rafelranden. Hij ging ook naar Everything Everywhere All At Once: origineel, ontroerend, grappig. Ga hem zien, al is het maar omdat we er binnenkort een bonusaflevering over maken.

De vooruitblik:

Zahra verheugt zich op het nieuwe seizoen Borgen: Power & Glory (Netflix) en heeft al gehoord dat het goed is.

Jaap gaat naar een concert van zijn idool Diana Ross. Hij noemt ook nog even haar nieuwe single ‘Turn up the sunshine’, samen met Tame Impala en de soundtrack voor de nieuwe Minions-film.

Linda heeft zin in het nieuwe seizoen van The Boys (Prime) omdat ze deze serie goede metakritiek vindt op superhelden.

Thom kijkt uit naar Thor: Love & Thunder, want hij vond Thor Ragnarok zo leuk.

Link bij deze aflevering: column van Linda over de orgasmemachine van Dr. Durand Durand.

Huiswerk volgende keer: Obiwan Kenobi.