96: Agatha Christie: moord, klasse, en oriëntalistische fantasieën

In deze aflevering praten de geeks met hun gasten Ype Driessen en Emiel Willms over Agatha Christie (en dan in het bijzonder de recente films Murder on the Orient Express en Death on the Nile). We vragen ons af of de verhalen wel een moderne update nodig hebben, of de films saai zijn, en wat Christie’s verhalen zo goed maakt dat we bijna een eeuw later steeds terug blijven komen.

De terugblik:

Emiel keek Only Murderers in the Building (Disney+) waarin drie true crime-podcastfans zelf een podcast beginnen over een moord in het gebouw waar ze alledrie wonen. Ook herkeek hij zijn favoriete film The Rock. Deze Michael Bay-klassieker is dan misschien niet voor iedereen maar Emiel pinkt altijd een traantje weg bij het einde. Als derde tip gaf hij het spel The Sour Grapes of Wrath, een leuk moordmysterie om met vrienden te spelen.

Ype was in de VS en zag daar in de bioscoop Everything Everywhere All at Once. Hij vond het briljant en verwacht dat over een paar jaar een gigantische culthit wordt. Helaas komt hij niet in Nederland naar de bioscoop. Daarnaast heeft hij thuis alle seizoenen van Malcolm in the Middle gekeken. Het blijft briljante en je kan echt zien dat dit een serie is die school gemaakt heeft.

Thom zag Tokyo Vice op HBO Max. Hierin speelt Ansel Elgort een Amerikaanse misdaadjournalist die de eerste buitenlandse correspondent bij een Japanse krant wordt. Wat volgt is een spannende thriller met Yakuza, tattoos, en heel veel neonlicht.

Linda prees Our Flag Means Death (HBO Max) de queer piratenserie waar ze laatst al naar vooruitkeek. Het begint een beetje lame maar wat volgt is echt steengoed. Ze keek ook nog We Call it Techno op Youtube: een docu over techno in Berlijn in 1989. Geeft een mooi tijdsbeeld van de stad na de val van de muur en historische fomo.

De vooruitblik:

Emiel heeft zin in het tweede seizoen van Only Murderers in the Building maar ook in Silverton Siege. Een Zuid-Afrikaanse Netflix-film over een bankoverval met historische gevolgen.

Ype kijkt uit naar de nieuwe graphic-novel van zijn concurrent Flo en gaat binnenkort pas Matrix: Resurrections kijken dus daar is hij ook benieuwd naar.

Linda is bezig met het herkijken van True Blood op HBO Max en verheugt zich erop om dat verder te kijken.

Thom vond de trailer van Thor: Love and Thunder er vet uit zien dus kijkt uit naar die film.