93: De ondraaglijke lichtheid van highconceptfilms


Helaas hadden we technische problemen met deze opname. We hebben het er zo goed mogelijk uitgehaald maar hier en daar zijn er nog wat storingen te horen.

In deze aflevering praten de geeks met hun gasten Rob Nijman en Natasha Vieleers over highconceptfilms, films met een heldere premisse die je makkelijk in één zin kan samenvatten, vaak met een ‘wat als…’-plot. Als huiswerk keken we Jaws (1975), Speed (1994), Face/Off (1997), The Invention of Lying (2009) en Ted (2012). Hoe zouden deze films aan studio’s gepitcht zijn? Rob heeft veel weetjes, bijvoorbeeld over of de bus uit Speed wel of niet de beroemde jump had kunnen maken. Heb je voor een goede film meer nodig dan alleen een leuk concept, zoals filmmuziek of goede acteurs? En kan een karakter zich wel ontwikkelen binnen zo’n scenario? 

De Terugblik: 

Rob was naar The Tragedy of Macbeth. Hij dacht ooit bij een paper al eens dat dit goed verfilmbaar zou zijn en dat bleek ook zo. Er zit geen komedie in, het voelt bijna Deens aan, echt een toneelstuk. Daarnaast tipt hij Reacher (Prime), een soort militaire Sherlock, deductie op het onwaarschijnlijke af. Echt goed vermaak.

Natasha vond Station Eleven (HBO, bij ons te zien bij Ziggo) een van de lievelingsdingen die ze de afgelopen tien jaar heeft gezien. Over de wereld na een virusuitbraak, als er niets meer is behalve iets te lachen. Ze noemt ook het eerder getipte Yellowjackets (Showtime), kijk daar vooral naar! De serie Archive 81 (Netflix) noemt ze ‘sferisch’, al mag ze dat woord eigenlijk niet gebruiken. Over een cult, zeer de moeite waard.

Linda was meer te spreken over de Geeky Dingen-aflevering over de The Matrix Resurrections dan over de film zelf. Ze trekt haar eerdere vooruitbliktip over Inventing Anna terug omdat de serie vervelend is. Wel aanbevelingswaardig is de podcast Jong geleerd oud gedaan, waarin twee twintigers met leuke bejaarden praten als Hedy D’Ancona, Joost Prinsen en Gerda Haverkamp.

Thom las Leve de Koning, een niet-heroïsche ridderroman, een boek dat je blijft slaan maar toch grappig is. Hoe kut moet het zijn geweest om soldaat te zijn geweest bij de Slag bij Agincourt (1415), hoe saai was een beleg?

De Vooruitblik: 

Rob kijkt uit naar Windfall: wat als de bewoners van het huis dat je berooft plots toch thuiskomen? Hij is pas geleden begonnen aan Severance (Apple TV), een serie over mensen wiens geest in tweeën is gehakt: de privépersoon weet niets van de werkpersoon, en benieuwd hoe het verder gaat.

Natasha heeft zin in Bridgerton S02 (Netflix, vanaf 25 maart) want kostuumdrama. The White House Plumbers (HBOMax) heeft nog geen releasedate, maar Natasha gaat sowieso kijken. Met Woody Harrelson en Justin Theroux over Watergate.

Linda verheugt zich op het afkijken van de Britse serie Starstruck (HBOMax): wat als je als gewoon meisje seks hebt met een celebrity zonder dat te weten?

Thom ziet uit naar The Northman in de bioscoop, over vikingen met Alexander Skarsgård, Bjork en Willem Dafoe.

Huiswerk: 

De volgende aflevering gaat over The Batman.