82: Dune: de bombastische sci-fi bijbel

In deze aflevering praten de geeks met hun gasten Gijs Wilbrink en Stefan Schoorl over Denis Villeneuve’s nieuwe Dune-film. We vergelijken dit bombastische spektakel met eerdere pogingen om Frank Herbert’s legendarische boek te verfilmen. Waarom lukte het deze keer wel en eerder niet? We bespreken de casting, de veranderingen aan het plot en de diepere lagen van de film. Maar we moeten het natuurlijk ook hebben over de tekortkomingen van het boek uit 1965. Want hoe gaat Villeneuve om met het seksisme en oriëntalisme van het originele verhaal?

De Terugblik

Gijs keek Watch the Sound op Apple TV+ waarin producer Mark Ronson de belangrijkste technieken van zijn vak, zoals auto-tune en distortion, uitpluist. Ook raadde hij het huiswerk voor de volgende aflevering aan: het cultuurkritische White Lotus (HBO MAX).

Stefan genoot (als dat het goede woord is) van de body-horrorfilm Titane. Auto’s, horror, seks en perversie en maken een bij vlagen onzinkbare film die in de bioscoop gezien moet worden.

Thom was vermaakt door de John Wick-achtige actiefilm Kate (Netflix) maar vond het jammer de film niet meer over de top was. Ook keek hij James Wan’s nieuwe film Malignant die zich helaas niet kan meten aan zijn eerder films zoals The Conjuring en Saw. 

Linda speelde voor het eerst Dungeons & Dragons en vond het absoluut fantastisch en kan het iedereen aanraden. Ze keek de film De Veroordeling over de Deventer moordzaak. De podcast De Deventer Mediazaak was beter. Ook las ze 7B, het vervolg op Aafke Romeijn’s boek Concept M. Geloofwaardige Nederscifi zoals niemand die hier schrijft. 5/5 sterren.

De Vooruitblik

Gijs kijkt erg uit naar het derde seizoen van Succession. Vanaf 17 oktober te zien op HBO (als je Ziggo hebt).

Stefan verheugt zich op Annette: een musicalfilm van de hand van de band Sparks. (Nu in de bioscoop.)

Linda gaat weer een poging doen om het Marvel-universum in te stappen door naar Shang Shi te gaan. (Nu in de bioscoop.)

Thom gaat de ‘novelization’ van William Gibson’s onverfilmde Alien 3 script lezen. (Sinds 7 september uit.) Daarnaast kijkt hij ook uit naar het laatste boek in de Expanse serie: Leviathan Falls. (Te lezen vanaf 16 november.)