80: Pride Special: RuPaul’s Drag Race

In deze speciale Pride-aflevering praten de geeks met hun gasten GJ Kooijman en Jan Pieter Koopman over RuPaul’s Drag Race! We bespreken wie RuPaul is en hoe ze zichzelf van de vergetelheid heeft weten te redden met deze persiflage op America’s Next Topmodel. Ondertussen is Drag Race een monster aan permanente content maar is het daarmee een sell-out geworden? We bespreken ook wat het programma voor impact heeft gehad op de queer-community: van een drag revival tot aan het opvoeden van jonge LGBT+mensen. En natuurlijk stellen we ook de vraag of de drag bij RuPaul wel politiek genoeg is en of het nu nog wel bijdraagt aan verdere emancipatie.

De terugblik:
Jan Pieter herontdekte de films van Wong Kar Wei. De prachtige non-lineaire films van deze regisseur uit Hong Kong zijn weer in bioscopen te zien door restauraties van Eye Amsterdam.

GJ raad het YouTube-kanaal Defunctland aan waarin gesloten attractieparken en attracties aan bod komen. Vooral hun docu over de vergeten Disney space-rock band Halyx is een must-see. Ook mocht hij in de bioscoop de eerste 10 minuten van de nieuwe Dune film bewonderen.

Thom genoot heel erg van Netflix’s nieuwe teen-horror trilogie Fear Street. Ja het is pulpy, ja je hebt dit soort films al eerder gezien maar ze zijn echt heel erg leuk. Ook kijk hij de nieuwe Pixar film Luca op Disney+. Heel lief, heel leuk, beetje queer bait.

Linda keek On Becoming a God in Central Florida (Netflix) waarin Kirsten Dunst een trailertrash weduwe speelt die in een piramidespel terecht komt. Prachtig rol voor Dunst maar helaas werkt de serie net niet helemaal. Ook keek ze de film Irresistible van oud-Daily Show host John Stewart met een hoofdrol voor oud-Daily Show correspondent Steve Carell. Scherpe mediakritiek zoals je van die twee zou verwachten. Tegen de regels in blikte ze toch nog op een derde ding terug: Little Fires Everywhere (Prime) waarin Reese Witherspoon een huismoeder speelt in suburban Ohio in de jaren 90. Redelijke thriller die maatschappijkritisch probeert te zijn. Al is het niet duidelijk of dat altijd even goed lukt.

De vooruitblik:
Jan Pieter kijkt uit naar het tweede seizoen van Never Have I Ever op Netflix.

GJ kan niet wachten op de alternatieve superheldenverhalen in Marvel’s What if… (Disney+) en wil de hele zomer pulp films kijken in de bioscoop. Te beginnen met F9.

Thom gaat ook naar de bios en dan wel naar Black Widow, de lang verwachte standalone film over… Black Widow.

Linda kijkt The Marvelous Mrs. Maisel op Prime en gaat daar mee door want het is heel leuk.