76: De meesterlijk voorspelbare horror van The Conjuring

In deze aflevering praten de geeks met hun gast Sonny Kempkes over The Conjuring I en II. Waarom zijn deze films zo eng? Wat zijn jump scares eigenlijk en waarom zijn ze lekker? We stellen vast dat juist de voorspelbaarheid de films zo goed maakt, het spelen met verwachting. We houden ervan om mee te gaan in het ritualistische, bovenaardse universum, terwijl we weten dat het niet echt is. Toch?

De terugblik:

Sonny heeft een Playstation 5 en het was de zoektocht van 200 uur waard. Hij keek The Mitchells vs. the Machines (Netflix), van de makers van de Lego-films. Het verhaal hebben we al vaak gehoord, maar het is met zoveel enthousiasme gemaakt dat het toch een aanrader is. De serie Shadow and Bone (Netflix), gebaseerd op de young-adult-boekenreeks, schetst een hele toffe wereld. Even door S01 heen bijten! Er zijn inmiddels twee seizoenen van de anime That Time I Got Reincarnated as a Slime. Superflauw, maar ook luchtig en leuk.

Linda zag de documentaireserie Q: Into The Storm, over QAnon (HBO), of eigenlijk de vraag wie Q is. Ze vergelijkt aanhangers die op Q-digs gaan met fanboys die in popcultuur naar eieren zoeken. De serie is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in internetculturen. Ze las Wij zijn licht, een roman van Gerda Blees, en viel van haar stoel van de originele manier van storytelling: ‘wij zijn twee sigaretten’.

Thom herkeek Seven Psychopaths, de film uit 2012 die nog steeds zo leuk is als vroeger. Een alcoholistische screenwriter zoekt psychopaten. Jason & the Argonauts is een film met vette stopmotion van de klassieke Griekse mythe. Een film uit 1963 en evenzeer een aanrader.

De vooruitblik:

Sonny wil dolgraag naar de bioscoop, hij gaat alles kijken, ook de shitty troep. Zin heeft hij voorbeeld in Fast 9. Hij was onder de indruk van de trailer van The Green Knight, wat lijkt op Arthuriaanse horror.

Linda gaat zich door minimaal een aflevering van Jupiter’s Legacy (Netflix) heen worstelen. De verwachting is dat het heel slecht is, maar ze wil het toch proberen. Ze twijfelt ook over Roze Revolutie (NPO), de nieuwe docuserie van Michiel van Erp, want wiens homogeschiedenis vertelt hij eigenlijk?

Thom kijkt uit naar Knives Out 2 omdat hij hoopt op de goede vibes uit deel 1. Hij wil ook de trui uit de film. Daarnaast plugt hij Kamervragen, de podcast die hij zelf maakt waarin Kamerleden bruggers zijn en praten over hun eerste ervaringen.