74: Castratie & spel: politieke series


In deze aflevering praten de geeks met hun gast Iris Verhulsdonk over Borgen (2010), House of Cards (2013) en De Fractie (2015). Wat is de aantrekkingskracht van politieke series? We verwonderen ons over de seks en liefde tussen politici en journalisten. Uiteraard staan we lang stil bij gender: hoe gecastreerd is Birgitte’s echtgenoot, is al dat bloot echt nodig en wat is op met alle vaderfiguren?

Beluister ook het interview dat Onder Mediadoctoren had met De Fractie-bedenker Femke Halsema.

De terugblik

Sidney zag drie series die allemaal gaan over situaties waar mensen zich niet thuis horen. Enslaved (Canvas) met Samuel L. Jackson als verteller gaat over de slavenhandel. In Resident Alien (SyFy) speelt Alan Tudyk een buitenaards wezen dat op Aarde neerstort. Solar Opposites (Hulu), van de makers van Rick & Morty, gaat eveneens over aliens.

Linda keek met veel plezier naar het tweede seizoen van Anne+ (Netflix), met allemaal LHBTQ+ personages gespeeld door LHBTQ+ acteurs, over het leven dat wij in een vorig tijdperk leidden in de grote stad. Ze was blij verrast met Cucumber (Channel 4), een serie vol expliciete seks over wat het betekent om gay te zijn en wat het betekent om van middelbare leeftijd te zijn.

Iris heeft Neil Gaiman ontdekt. Ze leende The Graveyard Book van Linda en ging daardoor Neverwhere lezen. De serie met dezelfde naam was in 1996 net eerder te zien op de BBC – hij staat op YouTube met Italiaanse ondertitels. Daarnaast is ze nog steeds bezig met Ni no kuni, de Studio Gibli-game waar ze het al in aflevering 63 over had, omdat wat ze dacht dat het einde was het einde niet bleek te zijn. In dat kader heeft ze My Neighbor Totoro ook maar herkeken.

Thom keek The Snyder Cut, de veelbesproken remaster van Justice League. Hoewel hij beter is dan het origineel, is het nog steeds geen goede film – maar dat ligt aan Zac Snyder. The Sound of Metal is een tragische film over een drummer die zijn gehoor verliest. Hartverscheurende aanrader.

De vooruitblik

Iris wil meer Neil Gaiman lezen, meer games inhalen en RuPaul’s Drag Race kijken – wat ze nog nooit heeft gedaan.

Sidney kijkt uit naar zijn be√ędiging als Kamerlid, die terug te kijken is via Debat Gemist. Daarnaast heeft hij zin in The Suicide Squad, als sequel dan wel soft reboot van Guardians of the Galaxy. Op Amazon Prime staan al drie afleveringen van Invincible, een tekenfilmserie met bijzondere stemacteurs.

Linda gaat direct na de uitzending beginnen aan seizoen 3 van Killing Eve, dat klaarstaat op Videoland.

Thom zag The Suicide Squad net voor zich weggekaapt worden. Hij heeft er zin in vanwege de B-helden die DC uit de grabbelton heeft getrokken.