69: Orwelliaanse spraakverwarring: 1984

In deze aflevering praten de geeks met hun gast Dan Hassler-Forest over 1984. De laatste paar jaar vliegen termen als ‘Orwelliaans’, ‘newspeak’ en ‘doublethink’ over en weer in politieke debatten. Hoog tijd om dus een keer naar de bron te gaan en George Orwell’s 1984 te bespreken. We hebben het over het leven en de politieke overtuigingen van de man zelf. Is onze tijd nu wel of niet Orwelliaans? De meningen verschillen en er wordt diep ingegaan op de relatie tussen media, macht en taal. Ook hebben we het over Orwell’s minachting voor de lagere klassen en vrouwen, seks als een politieke daad en de film uit 1984.

De Terugblik

Dan keek op Apple TV+ naar de handgetekende animatiefilm Wolfwalker en vond het een prachtig verhaal over natuur en mens. Servant (ook op Apple TV+) is een mysterie over een gezin dat hun baby verliest van o.a. M. Night Shyamalan.

Linda vond Stephen King verfilming The Outsider (HBO) goed gemaakt maar helaas halverwege wat minder worden. Utopia Falls is een Hunger Game-achtige YA serie over waarin hiphop verlossing brengt. Ze draagt ook iedereen (en Sidney in het bijzonder) op om Birthday van Meredith Russo te lezen.

Thom las het op Griekse Mythen gebaseerde Circe van Madeline Miller en vond het prachtig. Ook speelde hij het mysterieuze Control (Xbox Gamepass) dat eigenlijk te zwaar was voor zijn oude Xbox One S. In Carrion (Xbox Gamepass) moet je al moordend als een The Thing-achtig monster uit een militaire basis zien te breken.

Sidney was lyrisch over Small Axe een filmserie van Steve McQueen over het leven in de Caribische gemeenschap in Londen. Save Yourselves is een skiff Comedie over een stel dat gaat kamperen terwijl de rest van de wereld vergaat. Elijah Wood speelt de hoofdrol in de bloederige horrorfilm Come to Daddy. En Ready Player Two kauwt alles net te veel voor. 

De Vooruitblik

Dan wacht met smart op de blu-ray van David Byrne’s American Utopia. Het zesde seizoen van Better Call Saul, volgens Dan de beste spin-off ooit, komt in februari uit.

Linda heeft heel veel zin in het derde seizoen van Mocro Maffia (29 januari op Videoland).

Thom heeft zijn best gedaan maar kon niks vinden om naar uit te kijken. Kutcorona.

Sidney gaat Resident Evil kijken, een serie waarin een alien op Aarde land en doktor wordt in een klein dorpje. Owen Wilson en Salma Hayek spelen in Bliss een romantisch film waarin mensen misschien in een simulatie leven. Earwig and the Witch is Studio Ghibli’s eerste 3D animatiefilm.